Nautic Waterloo

Een duurzame zuiveringsinstallatie voor het toilet van je boot kopen

Vanaf 1 januari 2026 wordt het wettelijk verplicht om de vuilwatertank en het toilet aan boord van plezierjachten te verzegelen. Met Nautic Waterloo is dat niet nodig. Deze duurzame zuiveringsinstallatie kun je straks voor het toilet van ieder type boot kopen, zodat jij voldoet aan de wet en ongestoord van je tocht kan blijven genieten.

Nautic Waterloo zuivert afvalwater voor mens & milieu

Zuiveringsinstallatie kopen voor het toilet van je boot

  • De toekomst voor. Nautic Waterloo zuivert toiletwater aan boord. Zodat jij deze zelf veilig kunt legen in het water en niet naar speciale afzuiginstallaties hoeft te varen.
  • Compact. De afmetingen van 42,5x42,5x46,5 maken Nautic Waterloo geschikt voor nagenoeg ieder plezierjacht.
  • Minimale stank. Vermindert geuroverlast aanzienlijk in vergelijking met andere systemen.
  • Goed voor het milieu. Verwerkt zwart water (toiletwater) efficiënt en volgens de hoogste milieustandaarden, passend bij de nieuwe richtlijnen van de wet.
  • Goed voor de mens. Het gebruik van Nautic Waterloo draagt bij aan de waterkwaliteit en de zwemveiligheid.

Deze afvalwaterzuiveringsinstallatie kopen voor het toilet van je boot? Het is vanaf nu mogelijk om je vrijblijvend in te schrijven voor de voorverkoop. 

Prijs en leverdatum

Prijs Nautic Waterloo: €4.000,- excl btw (kan mogelijk afwijken). Bij bestellingen van 50 exemplaren of meer €250,- korting.

Verwachte leveringsdatum is later in 2025. Als je de zuiveringsinstallatie koopt voor het toilet van je boot, wordt deze geleverd met een certificaat van typegoedkeuring. 

 

Dit zegt men over Nautic Waterloo

De eerste ervaringen met de zuiveringsinstallatie.

Volautomatisch en zelfreinigend

Hoe werkt waterzuiveringssysteem Nautic Waterloo?

Nautic Waterloo wordt als vuilwatersysteem geïnstalleerd op een plezierjacht, bijvoorbeeld een motor- of zeilboot, als aanvulling op de huidige sanitaire voorzieningen. Hierdoor behandel je het toiletwater aan boord zelf, zonder hiervoor naar een aparte plek te gaan, en kan het veilig in het water geloosd worden zonder ziekmakende bacteriën. 

De unit werkt volautomatisch en is zelfreinigend voor een langere levensduur. Nautic Waterloo kan per zuivering ongeveer 20 liter water desinfecteren. Ook tijdens het zuiveringsproces blijft het toilet aan boord van het schip bruikbaar. 

Nautic Waterloo is officieel gecertificeerd en voldoet het volledig aan de wetgeving voor het legen van vuil water, zoals opgenomen in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL)

Technische specificaties

Afmetingen & Installatie

  • Afmetingen unit: 42,5 x 42,5 x 46,5 cm
  • Montage: vrijstaande installatie, aansluitbaar op een vuilwatertank of direct op het toilet
  • Aansluitingen:
    • Invoer: 38 mm binnendiameter aanvoerslang
    • Uitvoer: afhankelijk van installatie, compatibel met standaard afvoersystemen

Energie & Verwarming

  • Energievoorziening: 12V of 24V DC en 230V AC
  • Opties voor verwarming:
    • Motorwarmte (indien motor geschikt en juiste warmte levert)
    • Dieselkachel (geschikte modellen kunnen worden aangesloten)
    • Walstroom (voor volledig elektrische werking)

Capaciteit & Proces

  • Batchverwerking: circa 20 liter zwart water per batch
  • Automatische reiniging: geïntegreerd automatisch schoonmaaksysteem

Veelgestelde vragen

Hier vind je een aantal veelgestelde vragen rondom Nautic Waterloo en de regelgeving rondom het lozen van toiletwater. Bekijk onze FAQ-pagina voor meer antwoorden. 

  • Waarom is de zuiveringsinstallatie Nautic Waterloo ontwikkeld?

    Nautic Waterloo is ontwikkeld door onderzoekers van het Water Technology Institute Wetsus en ervaren watersportmonteurs werkzaam bij een grote bootverhuurder in Friesland, met als doel om een alternatief te bieden tegen de aanstaande verzegeling van de vuilwatertank en het toilet aan boord. Gezuiverd water mag namelijk wél geloosd worden. 

    Na de verzegelingswet kunnen schippers niet meer handmatig de vuilwatertank van hun boot legen. Dit betekent dat ze naar een afzuiginstallatie moeten varen, welke in beperkte mate beschikbaar zijn in Nederland. Daarnaast zorgt dit ervoor dat er grotere drukte ontstaat bij de plekken die er wel zijn, waardoor de schipper in de file kan liggen - enkel om zwart water te lossen. Tot slot zijn deze installaties regelmatig defect, zeker in het hoogseizoen, en zijn er relatief hoge kosten aan verbonden. 

    Dit soort moeilijkheden doen afbreuk aan een vaarvakantie. Met een Nautic Waterloo, hoeft een vakantie hier niet voor opgebroken te worden.

  • Waarom worden de regels rondom een toilet op een boot aangescherpt?

    Waar mensen varen voor hun plezier, wordt ook vaak gezwommen. Toiletwater bevat echter bacteriën als E.coli of intestinale enterokokken - en hierin zwemmen kan mensen ziek maken. Daarom staat in de wet dat pleziervaartuigen geen ongezuiverd afvalwater mogen lozen. Dit wordt echter nog steeds gedaan. 

    In de Omgevingswet van 1 januari 2023 is daarom vastgesteld dat er een verzegelingsplicht komt en de regels aangescherpt worden. De afsluiter van toiletten en vuilwatertanks moet worden verzegeld. Dit betekent dat zwart water enkel geloosd kan worden bij bepaalde afzuiginstallaties. Door een gecertificeerde zuiveringsinstallatie voor het toilet van je boot te kopen, zoals de Nautic Waterloo, voorkom je dit. Gezuiverd water mag wél worden geloosd. 

  • Hoe wordt er gecontroleerd op het hebben van een waterzuiveringsinstallatie?

    Toezichthouders mogen te allen tijde aan boord komen, ook zonder toestemming van de schipper. Dit geldt ook als de verzegelingsplicht van kracht gaat.  

    Ze controleren op de volgende aspecten:

    • Wat voor soort toilet is er aan boord te vinden? Is dit een droogtoilet of een toilet met zwart water? Wordt het water opgevangen in een vuilwatertank of een chemisch toilet?
    • Is er een zuiveringsinstallatie aan boord? Zo ja, is er een (kopie van) certificaat van Goedkeuring aanwezig? Staan de fabrikant, typenummer, bouwjaar en het certificeringslabel erop? Wordt de zuiveringsinstallatie gebruikt volgens de instructie van de fabrikant?

    Is er geen waterzuiveringssysteem aan boord, dan is het verzegelen van de boordtoiletten en vuilwatertanks verplicht. 

  • Wat als ik al een vuilwatertank aan boord heb?

    Nautic Waterloo is ook te koppelen aan een bestaande vuilwatertank. Het zuiveringssysteem past op het boord-elektriciteitsnet, de meest gangbare scheeps-CV-kachels en -motoren of een combinatie daarvan. 

  • Is Nautic Waterloo ook geschikt voor woonboten?

    Nautic Waterloo is geschikt voor alle woonboten die niet op het riool zijn aangesloten of aangesloten mogen worden. Dit zijn bijvoorbeeld woonboten die de mogelijkheid hebben om te varen. In dat geval vallen ze onder de classificatie plezierjacht, en is de wetgeving rondom het lozen van toiletwater van kracht.

    In tegenstelling tot veel andere zuiveringsinstallaties, heeft Nautic Waterloo geen complex onderhoud en wordt stankoverlast geminimaliseerd. Dit is een groot voordeel in woongebieden en dichtbevolkte wateren. 

    Nautic Waterloo blijft in gesprek met de overheid om te pleiten voor een bredere toepassing van onze gecertificeerde zuiveringsinstallaties. 

  • Is Nautic Waterloo geschikt voor de beroepsvaart?

    Zuiveringsinstallatie Nautic Waterloo kun je kopen voor het toilet van een boot in de beroepsvaart, mits deze volgens de ministeriële regeling onder de definitie van pleziervaartuigen vallen. 

     

Introductie

Over Nautic Waterloo

Met strengere handhaving en verplichte verzegeling in het vooruitzicht, besloten Marco de Graaff (microbioloog), Doekle Yntema (elektrisch ingenieur) en Albert Bos (financieel expert) hun kennis te bundelen. In twee jaar tijd ontwikkelden ze Nautic Waterloo, een compact waterzuiveringsinstallatie die schadelijke bacteriën doeltreffend uitschakelt, zonder chemicaliën te gebruiken.

Nautic Waterloo wordt inmiddels onder meer door Wetterskip Fryslân erkend als duurzame oplossing, en we streven ernaar om het ook geschikt te maken voor zeeschepen en grijs water.