Vragen en antwoorden
-
Mag ik het toilet water van mijn boot lozen in het oppervlaktewater?
Nee, dat mag niet zomaar. Lozen van ongezuiverd toiletwater in oppervlaktewater is verboden. In artikel 3.9 van het Besluit lozen buiten inrichtingen staat dat lozen van toiletwater vanaf een pleziervaartuig mag als het door een zuiveringsvoorziening wordt geleid. Deze zuiveringsinstallatie moet voldoen aan de eisen in de Regeling lozen buiten inrichtingen.
-
Waarom moet ik toilet water zuiveren voor lozen?
Dit is om bacteriologische besmettingen van het oppervlaktewater te voorkomen. In de buurt van pleziervaart zwemmen vaak mensen. Ongezuiverde toiletlozingen vormen een risico voor deze zwemmers.
-
Hoe kan ik het toiletwater aan boord van mijn boot zuiveren?
Daarvoor ontwikkelden wij de Nautic Waterloo. Onze zuiveringsinstallatie is speciaal voor de pleziervaart: de Nautic Waterloo haalt de ziekmakende bacteriën uit het zwarte water en loost het daarna automatisch.
-
Is de Nautic Waterloo getest?
Ja, de Nautic Waterloo is uitvoerig getest.
- In diverse labs, volgens de voorgeschreven testwijze. Al deze test toonden aan dat de unit voldoet aan de gestelde eisen uit de regeling. We verwachten daarom dat we het certificaat van typegoedkeuring krijgen, zodra de overheid er klaar voor is.
- In de praktijk: een schip van De Hoek Watersport vaart er al enige tijd mee. 'Wij zochten een betaalbare manier om het toiletwater aan boord te kunnen behandelen en daarna te lozen', vertelt Ria de Leeuw, eigenaresse van het botenverhuurbedrijf in Langweer. 'Het systeem moest op de bestaande installaties kunnen draaien en weinig extra energie kosten. Dat gaat met deze zuiveringsinstallatie heel goed! Wij zijn erg blij dat de officiële certificering eraan komt. Daarna installeren we het graag in al onze boten.'
-
Aan welke certificering moet een zuiveringsinstallatie van een boot voldoen?
Lozen van toiletwater in oppervlaktewater mag met een gecertificeerde zuiveringsvoorziening. Een zuiveringsinstallatie krijgt alleen een certificaat van typegoedkeuring als zij voldoet aan de eisen in de Regeling lozen buiten inrichtingen. Dit stelt een door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat erkende instantie vast. Op de installatie moet duidelijk zichtbaar zijn: de fabrikant, het typenummer, het bouwjaar en het nummer van het certificaat.
-
Is de Nautic Waterloo gecertificeerd?
Nautic Waterloo voldoet aan alle wettelijke eisen. We wachten nu op het officiële certificaat van typegoedkeuring. Dat verwachten we in december 2024. Bij levering van jouw eigen zuiveringsinstallatie krijg je hier een kopie van. Dat moet je kunnen tonen bij een controle.
-
Hoe werkt de voorinschrijving voor de verkoop?
De officiële verkoop van de Nautic Waterloo start zodra de certificering rond is. We verwachten het certificaat van typegoedkeuring begin 2024.
Je kunt je nu al inschrijven voor de verkoop. Daarmee help je alle bootbezitters: we bepalen de introductieprijs van de Nautic Waterloo op basis van het aantal geïnteresseerden. Bovendien krijg je 250 euro korting.We bepalen de definitieve prijs zodra de verkoop in zicht komt. Dan krijg je een offerte. Daarna start de productie. Dit betekent dat je boot vóór watersportseizoen 2024 klaar is om het toiletwater veilig te lozen.
We raden je af om te wachten tot de verplichte verzegeling (en de handhaving daarvan): bij topdrukte bestaat de kans dat de unit niet tijdig geïnstalleerd kan worden.
-
Wat kost de Nautic Waterloo?
We bepalen de introductieprijs van de Nautic Waterloo op basis van het aantal geïnteresseerden. Hij verkoopprijs zal rond de 3.950 euro komen te liggen. Vanaf 50 inschrijvingen kan de prijs per unit met 250 euro omlaag.
Als je je vrijblijvend inschrijft, krijg je sowieso 250 euro korting.
-
Handhaven lozen toiletwater: waarop wordt gecontroleerd?
Handhavers controleren boten voor pleziervaart op deze punten:
- Wat voor soort toilet is er aan boord?
- Een droogtoilet
- Een toilet met zwart water. Wordt dit opgevangen in een vuilwatertank of een chemisch toilet?
- Is er een zuiveringsinstallatie aan boord?
- Is er een (kopie) certificaat van typegoedkeuring?
- Staan deze gegevens erop: de fabrikant, het typenummer, het bouwjaar en de certificering?
- Wordt de zuiveringsinstallatie gebruikt volgens de instructie van de fabrikant?
Om handhaving makkelijker te maken, komen er wijzigingen in de nieuwe Omgevingswet die ingaat op 1 januari 2023. Daarin staat onder meer dat toezichthouders aan boord mogen komen, ook zonder toestemming van de schipper. Ook komt er een verzegelingsplicht: de afsluiter van boordtoiletten en vuilwatertanks moet worden verzegeld. Deze verzegeling voorkom je met een zuiveringsinstallatie.
- Wat voor soort toilet is er aan boord?
-
Moet ik het toilet aan boord verzegelen?
Alleen als je geen zuiveringsinstallatie aan boord hebt. Er komt een wijziging in het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL). Daarin staat dat de afsluiter - waardoor toiletwater illegaal onder water geloosd kan worden - in gesloten stand verzegeld moet zijn. In andere woorden: de toiletafvoer in de pleziervaart moet worden verzegeld. Dit is om lozing van ongezuiverd afvalwater te voorkomen. Een internetconsultatie over deze voorgenomen maatregel leverde veel reacties op. Waarschijnlijk komt er een overgangsperiode.
-
Hoe kan ik mijn boot laten voldoen aan de wet- en regelgeving voor toiletlozing?
Dit kan op verschillende manieren. De 'best beschikbare techniek' (BBT) om bacteriologische besmettingen van het oppervlaktewater te voorkomen is altijd het uitgangspunt. Dit zijn de mogelijkheden:
- Gebruik een gecertificeerde zuiveringsinstallatie.
- Vang het toiletwater op in een vuilwatertank en voer dit later af via een vuilwaterinzamelstation (deze vind in bijvoorbeeld een jachthaven).
- Scheid de vaste (ontlasting) en waterige (urine) delen. Daarna loos je alleen de urine.
-
Hoe groot is jullie systeem
Onze basisunit voor de verwerking is ongeveer 35 bij 35 cm. Je kunt deze unit aansluiten op het toilet of op een vuilwatertank.
Een vuilwatertank hoeft niet per se: onze unit kan per zuivering ingeveer 20 liter afvalwater desinfecteren. Het voordeel van installatie mét een vuilwatertank is dat je het toilet ook kunt gebruiken tijdens het korte zuiveringsproces.
Je moet er rekening mee houden dat je, naast de basisafmeting, installatieruimte nodig hebt voor eventuele pompen, het besturingsysteem en optionele aanvullende onderdelen bij de electrische variant.
-
Is jullie product al te koop
Nee, nog niet. De verkoop start eind 2024, begin 2025
Wij zijn klaar voor de certificering. Zodra de overheid dat ook is, kunnen we starten met de verkoop. Je kunt wel alvast aangeven dat je belangstelling hebt. Dan houden we je op de hoogte