Wet- en regelgeving

Dit zijn de regels

Waarom zijn er regels voor lozen toilet water?

Afvalwater, en dan vooral toiletwater, bevat bacteriën. Bijvoorbeeld E.coli of intestinale enterokokken. In bacteriologisch besmet oppervlaktewater zwemmen, kan mensen ziek maken. En waar mensen varen voor hun plezier, wordt ook vaak gezwommen. Daarom staat in de wet dat pleziervaartuigen geen ongezuiverd toiletwater mogen lozen.

Zuiveren toilet water aan boord toegestaan

Lozen van huishoudelijk afvalwater en urine mag wel. Net als gezuiverd toiletwater. Dit staat in artikel 3.9 van het Besluit lozen buiten inrichtingen. De zuiveringsinstallatie aan boord moet dan wel voldoen aan de Regeling lozen buiten inrichtingen, met certificaat van typegoedkeuring. Nautic Waterloo heeft dit certificaat.

Zuiveringsinstallatie aan boord: voorkom problemen door verplichte verzegeling!

Om het lozingsverbod beter te kunnen handhaven, komt er een verzegelingsplicht: de afsluiter van boordtoiletten en vuilwatertanks moet worden verzegeld. Dit staat in de nieuwe Omgevingswet die op 1 januari 2023 ingaat.  Op 4 november 2022 is aan de Tweede Kamer gemeld dan de verzegelingsplicht niet eerder dan 1 januari 2026 in werking zal treden. De nadelige effecten van deze verzegeling voorkom je met een zuiveringsinstallatie. Met de Nautic Waterloo aan boord, voldoe je aan alle wet- en regelgeving voor lozen in oppervlaktewater.

We leveren de Nautic Waterloo met een kopie van het certificaat van typegoedkeuring. Dit heb je nodig bij een controle. Ook staan de fabrikant, het bouwjaar en typenummer duidelijk vermeld op de zuiveringsinstallatie.

Bij het tijdig in actie komen voorkom je dat je straks niet meer gebruik kunt maken van je boordtoilet dan wel dat je gebruik moet maken van een vuilwatertank gecombineerd met het gebruik van afzuiginstallaties. Deze installaties zijn in je vakantie of weekendje weg veelal niet goed beschikbaar en als ze beschikbaar zijn werken ze op basis van onderzoek niet altijd voldoende.  Heb je al een vuilwatertank plaats dan onze unit tussen je afvoer en de vuilwatertank. Hierdoor kun je regelmatig je vuilwatertank automatisch laten legen. Je hoeft dan ook met verzegelingsplicht niet meer naar de lastige afvoerinstallaties te varen of daar straks vergelijk baar met een drukke sluis in de file liggen om je zwarte water te lozen.  

Voorkom dan ook tijdig toilet afvoerproblemen of optimaliseer je zwartwaterafvoer aan boord en installeer nu al het betaalbare waterbehandeling systeem van Nautic Waterloo. Nautic Waterloo is een Spin-off wat het Watertechnology instituut Wetsus en mee ontwikkeld door ervaren watersport monteurs werkzaam bij een grote bootverhuurder in Friesland. Door de gecombineerde kennis van het wetenschappelijke instituut Wetsus en de ervaren monteurs weet je dat het systeem van Nautic Waterloo ook nog eens robuust is. Wacht dan ook niet te lang om in actie te komen zodat je op tijd klaar bent voor de verzegelingsplicht.   

Is de Nautic Waterloo geschikt voor mijn woonboot

Het gebruik van de Nautic Waterloo in woonboten brengt specifieke juridische uitdagingen met zich mee.

  • Regels voor pleziervaartuigen
    De Nautic Waterloo is een gecertificeerd zuiveringssysteem dat voldoet aan de eisen van artikel 17.16 uit het Besluit Activiteiten Leefomgeving (Bal). Dit artikel biedt pleziervaartuigen de mogelijkheid om toiletwater te lozen via een gecertificeerde zuiveringsinstallatie.

    Volgens artikel 1 van de Wet pleziervaartuigen 2016 wordt een pleziervaartuig gedefinieerd als een vaartuig dat is ontworpen voor sport- en recreatiedoeleinden. Varende woonboten kunnen onder deze definitie vallen, mits ze voldoen aan de technische classificaties en vaareigenschappen van een pleziervaartuig.

  • Regels voor woonboten
    Woonboten die niet aan de definitie van een pleziervaartuig voldoen, vallen onder de regels voor huishoudelijke lozingen. Dit betekent dat ze in principe op het riool aangesloten moeten worden en dat lozingen van huishoudelijk afvalwater strenger worden gecontroleerd. Dit betekent dat:
    • Aansluiting op het riool in principe verplicht is.
    • Lozingen van huishoudelijk afvalwater strenger worden gecontroleerd en gereguleerd.

    Het waterschap heeft aangegeven dat woonboten geen pleziervaartuigen zijn en dat artikel 17.16 van het Bal daarom niet van toepassing is op lozingen vanuit woonboten.

  • Waarom de Nautic Waterloo?
    Voor woonboten die niet op het riool kunnen worden aangesloten, bestaan alternatieve systemen, zoals biologische zuiveringsinstallaties. Hoewel deze systemen vaak als milieuvriendelijk worden gepresenteerd, brengen ze in de praktijk regelmatig nadelen met zich mee, zoals:
    • Stankoverlast, wat vooral in woongebieden en dichtbevolkte wateren een groot ongemak kan zijn.
    • Complex onderhoud en lagere efficiëntie in specifieke omstandigheden.

    De Nautic Waterloo biedt een betrouwbaar alternatiefvoor pleziervaartuigen die kunnen en mogen varen, en dat voor niet-varende woonboten andere oplossingen nodig zijn.

    Het systeem:

    • Verwerkt zwart water efficiënt en loost volgens de hoogste milieustandaarden.
    • Vermindert geuroverlast aanzienlijk in vergelijking met biologische systemen.
    • Is onderhoudsvriendelijk en duurzaam, ontworpen voor langdurig gebruik.

    Hoewel de Nautic Waterloo niet volledig geurloos is, is het ontwerp geoptimaliseerd om stankoverlast te minimaliseren en beter te presteren dan de meeste alternatieve oplossingen

  • Definitie van woonboten en pleziervaartuigen
    Binnen de wet- en regelgeving wordt onderscheid gemaakt tussen woonboten en pleziervaartuigen. Dit onderscheid bepaalt of het Nautic Waterloo-systeem kan worden toegepast.
    • Woonboten
      Woonboten zijn vaartuigen waarop permanent wordt gewoond, maar die nooit varen of niet kunnen/mogen varen. Voor deze schepen gelden de regels voor huishoudelijke lozingen, vergelijkbaar met reguliere woningen. Dit betekent dat afvalwater op een andere wijze moet worden verwerkt.

      Dit is met name van toepassing op schepen die verplicht zijn een Certificaat van Onderzoek (CvO) te hebben, maar daar niet over beschikken. Wanneer u een woonboot heeft die onder deze categorie valt, is het Nautic Waterloo-systeem niet geschikt.

    • Pleziervaartuigen
      Pleziervaartuigen zijn schepen die recreatief worden gebruikt en kunnen én mogen varen. Wanneer een pleziervaartuig ook als woning wordt gebruikt, kunt u – na certificering – het Nautic Waterloo-systeem toepassen.

    Dit onderscheid is van belang om te bepalen of u het Nautic Waterloo-systeem kunt gebruiken op uw schip. Bij twijfel adviseren wij contact op te nemen voor verdere informatie.

  • Ons advies

    Ons advies

    Voor varende woonboten:
    Als uw woonboot voldoet aan de technische classificaties en vaareigenschappen van een pleziervaartuig, mag u het Nautic Waterloo-systeem installeren en gebruiken. Zorg ervoor dat uw vaartuig voldoet aan de eisen van artikel 17.16 uit het Besluit Activiteiten Leefomgeving (Bal) en dat u over de juiste certificering beschikt. Wij adviseren u om vooraf contact op te nemen met de bevoegde autoriteiten om na te gaan of aan alle voorwaarden is voldaan.

    Voor niet-varende woonboten:
    Voor woonboten die niet als pleziervaartuig worden aangemerkt en permanent als woning dienen, gelden strengere regels vergelijkbaar met die voor huishoudelijke lozingen. Wij raden u aan om contact op te nemen met uw gemeente om te bespreken welke alternatieve afvalwaterverwerkingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Dit advies geldt met name als biologische systemen niet praktisch of effectief blijken, bijvoorbeeld door stankoverlast.

    Toekomstige ontwikkelingen:
    Wij blijven actief in gesprek met de overheid om te pleiten voor bredere toepassing van gecertificeerde zuiveringsinstallaties zoals de Nautic Waterloo, ook voor woonboten zonder rioolaansluiting. In de tussentijd adviseren wij eigenaren van woonboten zonder rioolaansluiting om zich goed te informeren over de lokale wetgeving en om de beschikbare alternatieven zorgvuldig te overwegen.

Over Nautic Waterloo

We introduceren de Nautic Waterloo voor een zo laag mogelijk bedrag. Naar schatting kost de zuiveringsinstallatie 4.000 euro (excl. BTW). 

Schrijf jij je vrijblijvend in voor de verkoop? Dan krijg je sowieso 250 euro korting. En: afhankelijk van onze productiekosten verhogen we deze eerste inschrijverskorting. Na het afronden van de certificering is de introductiekorting niet meer geldig. We willen graag iedereen steunen die ook ons helpt het syteem te ontwikkelen. 

Inschrijven voorverkoop